Söderarm

6 platser kvar
Avresa från Stämmarsund: 2022-08-21 kl 08:00.
Återkomst (beräknad): 2022-08-21 kl 19:00.
Skeppare: Rolf Blomberg.
Programansvarig: Elmar Jehle.
Resan kostar 1350 kr.
Rabatter finns för barn och medlemmar samt innehavare av Helmi-medaljen.
Se prisinformationen eller kontakta bokning@helmi.se för mer information.

Söderarm med utsikt från gamla fyren
Söderarm, som är en gammal fyr- och lotsplats med hus från 1800-talet, ligger på ön Torskär längst ut i Stockholms skärgård, på gränsen till Ålands Hav. Den lilla ön består till största delen av klippor och hällar. En karg skärgårdsnatur i det yttersta havsbandet. Fram till 1997 var Söderarms fyr bemannad. Torskär är fortfarande militärt område, men inte längre ett aktivt skyddsområde. Fyren, som är från 1839, är kulturminnesmärkt. Sedan 1999 finns här en konferensanläggning som är öppen året runt. Anngret som driver verksamheten berättar om platsen historia.

Vi äter en 2-rätters Fyrmästarlunch som serveras i Frukostmatsalen med valfri sittning inne eller ute. Vi får också en guidad visning av den gamla fyren. Passa på att besöka museet och souvenirbutiken.
Kaffe på ut- och hemväg ingår. Lunchen och guidningarna ingår i priset för seglingen. Läs gärna mer om resmålet på www.soderarm.com
Söderarm på Fyrens Dag
Söderarm, som är en gammal fyr- och lotsplats med hus från 1800-talet, ligger på ön Torskär längst ut i Stockholms skärgård, på gränsen till Ålands Hav. Den lilla ön består till största delen av klippor och hällar. En karg skärgårdsnatur i det yttersta havsbandet. Fram till 1997 var Söderarms fyr bemannad. Torskär är fortfarande militärt område, men inte längre ett aktivt skyddsområde. Fyren, som är från 1839, är kulturminnesmärkt.

Sedan 1999 finns här en konferensanläggning som är öppen året runt. Anngret som driver verksamheten där ute berättar om platsen historia.
En dag på sensommaren varje år firas Fyrens Dag. Då sker även visning av sjöräddningshelikopter samt båtar från från kustbevakning, sjöpolisen, sjöräddning och lots. De berättar även om sina respektive arbetsuppgifter. Vi äter en 2-rätters Fyrmästarlunch som serveras i Frukostmatsalen med valfri sittning inne eller ute. Vi får också en guidad visning av den gamla fyren. Passa även på att besöka museet och souvenirbutiken. Lunchen och guidningarna ingår i priset för seglingen.
Flygbild över Söderarm
Flygbild över Söderarm längst ut mot Ålands Hav.